Blogg

Skjutstöd – Bästa val för jakt

Vare sig du är jägare eller utövar skytte på annat sätt, kan ett skjutstöd vara något som hjälper dig. Faktum är att skjutstöd vid vissa tillfällen är nödvändiga för att kunna leverera skottet med precision.

Skjutstöd finns i många olika modeller och storlekar, vilket gör att valet inte alltid blir en dans på rosor. Här ska vi bena ut vilka stöd som blir bästa i olika situationer. Vårt fokus ligger på jakt, men givetvis kan andra skyttar även ha nytta av informationen.

Olika skjutstöd

Beroende på var du befinner dig under jakt, kan platsen vara större eller mindre. Du kan befinna dig i en liggande, sittande eller stående position. Allt det spelar direkt in på vilken typ och modell av skjutstöd du ska välja. De fem vanligaste modellerna är:

  • Mono pod: Ett stöd för skytte med ett ben.
  • Bipod: Skjutstöd med två ben.
  • Tripod: Ett trebent stöd med bra stabilitet.
  • Inskjutningsstöd: Mycket flexibelt stöd för nya vapen.
  • Fyrbenta skjutstöd: En konstruktion med fyra ben för stöd vid skytte.

Mono pod – Bra vid liten plats

Här handlar det om ett bra skjutstöd för alla som befinner sig på ojämna platser eller saknar yta för flera ben. Med det sagt är mono pod ett stöd med bara ett ben, vilket ger sämre balans.

Dock är det alltid skytten som måste hålla vapnet i rätt riktning. Något som även gör det hör skjutstödet mycket användbart.

Bipod – Bra stöd vid sittande eller liggande ställning

När du väljer ett skjutstöd med två ben, får du alltid bättre stabilitet än vid valet av mono pod. Dock kommer bipod också vara ett stöd som ger sämre balans och stabilitet ju högre upp du kommer.

På så sätt lämpar sig bipod skjutstöd mycket bra för sittande och liggande skytte, där det ger mycket bra och stabilt stöd.

Tripod – Populärt val med hög stabilitet

Här handlar det om en av de mest populära modellerna av skjutstöd. Med tre ben får du ett mycket balanserat och stabilt skytte. Det oavsett om du befinner dig i stående, sittande eller liggande position.

Det enda som kan vara en nackdel med tripod är att konstruktionen kräver mera yta att placeras på. I övrigt kommer de teleskopiska benen alltid att skapa perfekta förutsättningar för bästa precision.

Inskjutningsstöd

Gällande inskjutningsstöd är det något som är mycket flexibelt och inställbart. Den här typen av skjutstöd används huvudsakligen för att skjuta in nya vapen. De är byggda i en mycket kraftig konstruktion, för att ge bästa möjliga balans och stabilitet.

Fyrbenta skjutstöd

Sist men inte minst, bland alla skjutstöd finns de fyrbenta. I mångt och mycket finns det fyra ben, men det är för det mesta bara två som ser ut att stå på backen. Dock ger fyrbenta skjutstöd en mycket bra och bekväm hjälp vid skytte.

Populära fabrikat av skjutstöd

När det gäller fabrikat handlar det direkt om varumärken. Det bästa du kan göra är att välja ett välkänt varumärke som många redan har testat. I det fallet är 5etta, Primos samt Caldwell mycket vanliga och tillförlitliga val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är märkta *